Go Back   2018 2019 Courses.Ind.In > Main Category > Main Forum



  #1  
Old November 30th, 2015, 03:10 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 149,631
Default download upcat

Discuss about download upcat here. Welcome to Courses.ind.in and this page is for download upcat discussion. If you are looking for information on download upcat then ask your question is as much details as possible in the “Reply” box provided below. The more detailed your question will be, the more easy will it be for our experts to answers your query. And if you have any updated or latest information on download upcat, then please share you knowledge with our experts in the “Reply” box below. Your reply will be published here and your knowledge can help many people. Thanks for stopping by at Courses.ind.in. Please visit again.
Reply With Quote Quick reply to this message
Have a Facebook Account? Ask your Question Here
  #2  
Old May 8th, 2018, 04:24 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: download upcat

Hi buddy here I am looking for Uttar Pradesh Common Admission Test (UPCAT) question paper so will you plz let me know from where I can do download it ??
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
  #3  
Old May 8th, 2018, 04:26 PM
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 14,146
Default Re: download upcat

As you want here I am giving below Uttar Pradesh Common Admission Test (UPCAT) question paper on your demand :

Uttar Pradesh Common Admission Test (UPCAT) question paper
1. When a fresh water protozoan is placed in marine water,______________

(a) a number of contractile vacuoles appear
(b) the contractile vacuole remains unchanged
(c) the contractile vacuole disappears
(d) the contractile vacuole increases in size

2. In some chordates, the notochord is modified as the vertebral column. Such animals are called vertebrates. Which of the following statements make sense?

(a) All vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates.
(b) Chordates are not vertebrates and vertebrates are not chordates.
(c) All chordates are vertebrates but all vertebrates are not chordates.
(d) All vertebrates are chordates and all chordates are vertebrates.

3. The 2005 Nobel Prize for Physiology/Medicine was awarded to Barry Marshall and Robin Warren of Australia for their discovery of

(a) prions, a new biological principle of infection
(b) Human Immunodeficiency Virus
(c) human papilloma virus causing cervical cancer
(d) bacterium Helicobacter pylori causing peptic ulcer

4. In a typical Mendelian cross which is a dihybrid cross, one parent is homozygous both dominant traits and another parent is homozygous for both recessive traits. In the generation, both parental combinations and recombinations appear. The phenotypic ratio of parental combinations to recombinations is ………

(a) 9 : 7

(b) 15 : 1

(c) 10 : 6

(d) 12 : 4

5. A balanced diet does NOT include

(a) Proteins and vitamins

(b) Minerals and salts

(c) Carbohydrates and fats

(d) Nucleic acids and enzymes

6. The term, ‘southern blotting’ refers to ………….

(a) transfer of DNA fragments from electrophoresis gel to nitrocellulose sheet

(b) comparison of DNA fragments from two sources

(c) transfer of DNA fragments from in vitro cellulose membrane to electrophoresis gel

(d) attachment of probes to DNA fragments

7. The number of ATP produced when a molecule of glucose undergoes fermentation is

(a) 2

(b) 38

(c) 4

(d) 36

8. Silk produced by Antheraea mylitta is also called _______________

(a) Eri silk

(b) Mysore silk

(c) Muga silk

(d) Tassar silk

9. Mitotic stages are not observed in ___________

(a) Saccharomyces

(b) Chlorella

(c) Cosmarium

(d) E.coli

10. Name the hormone that has no role in menstruation.

(a)LH

(b)FSH

© GH

(d)TSH

11. Which function will be lost due to damage of occipital lobe ?

(a) Hearing

(b) Speech

(c) Vision

(d) Memory

12. Which one of the following immunoglobulins is found as pentamer ?

(a) IgG

(b) IgM

(c) IgA

(d) IgE

13. Which one of the following cells is not a phagocytic cell ?

(a) Macrophage

(b) Monocyte

(c) Neutrophil

(d) Basophil

14. Which one of the following is the most primitive ancestor of man ?

(a) Rampithecus punjabicus

(b) Homo Homo habilis

(c) Australopithecus

(d) neanderthalensis

15. Meissner’s corpuscles occur is

(a) Brain

(b) Nerve cells

(c) Skin

(d) Tongue

16. Which of the following substances can cure Parkinson’s disease ?

(a) Acetylcholine

(b) Dopamine

(c) Glutamic acid

(d) GABA

17. Movement of tongue muscle is controlled by

(a) facial nerve

(b) trigeminal nerve

(c) hypoglossal nerve

(d) vagus nerve

18. Which one of the following is an example of chlorophyllous thallophyte?

(a) Nephrolepis

(b) Gnetum

(c) Volvariella

(d) Spirogyra

19. Pinus belongs to the class ………….

(a) Coniferopsida

(b) Sphenopsida

(c) Gnetopsida

(d) Cycadopsida

20. With reference to enzymes, which one of the following statements is true?

(a) Coenzyme = Apoenzyme + Holoenzyme

(b) Holoenzyme = Coenzyme — Apoenzyme

(c) Apoenzyme = Holoenzyme + Coenzyme

(d) Holoenzyme = Apoenzyme + Coenzyme

21. Which one of the following is NOT correctly matched ?

(a) Sycon – Canal system

(b) Star fish – Radial symmetry

(c) Ascaris – Flame cell

(d) Prawn – Haemocoel

22. Which one of the following reactions is an example of oxidative decarboxylation?

(a) Conversion of pyruvate to acetyl CoA.

(b) Conversion of citrate to isocitrate.

(c) Conversion of succinate to fumarate.

(d) Conversion of fumarate to malate.

23. Which one of the following animal phyla does not possess a coelom ?

(a) Platyhelminthes

(b) Annelida

(c) Mollusca

(d) Echinodermata

24. Cardiac muscles are

(a) Striated and voluntary

(b) Striated and involuntary

(c) Smooth and voluntary

(d) Smooth and involuntary

25. Gametophyte is the dominant phase in the lifecycle of

(a) Cycas

(b) Riccia

(c) Hibiscus

(d) Nephrolepis

26. Which of the following hormones is a steroid?

(a) Glucagon

(b) Thyroxine

(c) Estrogen

(d) Insulin

27. More men suffer from colour blindness than women because ___________

(a) the colour blind gene is carried on the ‘Y’ chromosome

(b) men are hemizygous and one defective gene is enough to make them colour blind

(c) women are more resistant to disease than men

(d) the male sex hormone testosterone causes the disease

28. Longest phase of meiosis

(a) Prophase I

(b) Prophase II

(c) Anaphase I

(d) Metaphase II

29. Tetany is caused by

(a) Hyperparathyroidism

(b) Hypoparathyroidism

(c) Hyperthyroidism

(d) Hypothyroidism

30. Which of the following is a gastro intestine hormone ?

(a) Prolactin

(b) Enterokinase

(c) GH

(d) FSH

31. Four children belonging to the same parents have the following blood groups A, B, AB and O. Hence, the genotypes of the two parents are ___________

(a) One parent is heterozygous for ‘A’ and another parent is heterozygous for ‘B’

(b) Both parents are homozygous for ‘B’ group

(c) Both parents are homozygous for ‘A’ group

(d) One parent is homozygous for ‘A’ and another parent is homozygous for ‘B’

32. Pick the mammal with true placenta :

(a) Platypus

(b) Mongoose

(c) Kangaroo

(d) Echidna

34. Which one of the following is correct?

(a) Every intron is a set of three terminator codons.

(b) Exons are present in eukaryotes while introns are present in prokaryotes.

(c) Introns are present in mRNA and exons are present in tRNA.

(d) Codons are present in mRNA and anticodons in tRNA.

35. BT brinjal is an example of transgenic crops. In this, BT refers to __________

(a) Betacarotene

(b) Bacillus thuringiensis

(c) Bacillus tuberculosis

(d) Biotechnology
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old May 8th, 2018, 04:26 PM
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 14,146
Default Re: download upcat

36.Which one of the following is NOT an antitranspirant?

(a) Silicon oil

(b) Low viscosity

(c) PMA

(d) BAP

37. Chemiosmosis hypothesis given by Peter Mitchel proposes the mechanism of ……

(a) synthesis of FADH2

(b) synthesis of NADPH

(c) synthesis of NADH

(d) synthesis of ATP

38. Electrons used in Electron Microscope are of the wavelength

(a) 0.05 Å

(b) 0.15 Å

(c) 0.25 Å

(d) 0.30 Å

39. Biolistic technique is used in

(a) Tisues culture process

(b) Gene transfer process

(c) Hybridization process

(d) Germplasm conservation process

40. Example of water soluble plant pigment is

(a) Chlorophyll-a

(b) Chlorophyll-b

(c) Anthocyanin

(d) Xanthophyll

41. Which one of the following is not related to guttation?

(a) Water is given out during daytime.

(b) Guttation is of universal occurrence.

(c) Water is given out in the form of droplets.

(d) Water given out is impure.

42. Pieces of plant tissue used in tissue culture is called

(a) Explant

(b) Somaclone

(c) Inoculant

(d) Clone

43. VAM is

(a) Symbiotic bacteria

(b) Saprophytic bacteria

(c) Saprophytic fungi

(d) Symbiotic fungi

44. Acid rain is caused by

(a) NO2

(b) SO2

(c) SO3

(d) CO2

45. The force responsible for upward conduction of water against gravity comes from

(a) translocation.

(b) respiration.

(c) transpiration.

(d) photosynthesis.

46. Which one of the following bacterium is used for production of transgenic plants ?

(a) Escherichia coli

(b) Bacillus thuringiensis

(c) Staphylococcus aureus

(d) Agrobacterium tumefaciens

47. A plant cell becomes turgid due to

(a) Plasmolysis

(b) Exosmosis

(c) Endosmosis

(d) Electrolysis

48. With reference to the pituitary, which of the following statements is true?

(a) Neurohypophysis collects and stores vasopressin and oxytocin.

(b) Adenohypophysis secretes vasopressin and oxytocin.

(c) Neurohypophysis secretes vasopressin and oxytocin.

(d) Neurohypophysis secretes TSH and STH.

49. The brainstem is made up of _____________

(a) Diencephalon, medulla oblongata, cerebellum

(b) Cerebellum, cerebrum, medulla oblongata

(c) Midbrain, pons, cerebellum

(d) Midbrain, pons, medulla oblongata

50. The loosely arranged nonchlorophyllous parenchyma cells present in lentiçels are called

(a) Water stomata

(b) Albuminous cells

(c) Complementary cells

(d) Passage cells

51. Ovule integument gets transformed into

(a) Seed

(b) fruit wall

(c) seed coat

(d) cotyledons

52. Structure element of Chromatin is

(a) Histone

(b) Acid protein and DNA

(c) Nuclear matrix

(d) Nucleosomes

53. Inulin is a polymer of

(a) Glucose

(b) Galactose

(c) Fructose

(d) Arabinose

54. The term, genetic RNA refers to

(a) the RNA that helps gene regulation in lac-operon

(b) the RNA present in mitochondria

(c) genetic material of RNA viruses

(d) the RNA that carries genetic message

55. As per the guidelines of the Indian Red Cross Society, which of the following persons are recommended for blood donation?

(a) Healthy women but unwed and below the age of 35.

(b) Persons who are immunized with live vaccines.

(c) People not in good health, under the influence of alcohol or drugs.

(d) Ladies during menstruation, pregnancy and breast feeding.

56. In a typical heart, if EDV is 120 ml of blood and ESV is 50 ml of blood, the stroke volume (SV) is ………………..

(a) 120 × 50 = 6000 ml

(b) 120 ÷ 50 = 2.4 ml

(c) 120 − 50 = 70 ml

(d) 120 + 50 = 170 m1

57. The name of the pace maker of the heart is

(a) Lymph node

(b) S.A. node

(c) Juxtaglumerular apparatus

(d) Semilunar valve

58. What is a genophore ?

(a) DNA in prokaryotes

(b) DNA and RNA in prokaryotes

(c) DNA and protein in prokaryotes

(d) RNA in prokaryotes

59. Example of a typical homopolysaccharide is

(a) Ligin

(b) Suberin

(c) Inulin

(d) Starch

60. Who wrote the famous book “Origin of Species”?

(a) Larmarck

(b) Darwin

(c) De Vries

(d) Mendel



ANSWERS

1) (c)

2) (a)

3) (d)

4) (c)

5) (d)

6) (a)

7) (a)

8) (d)

9) (d)

10) (d)

11) (c)

12) (b)

13) (d)

14) (c)

15) (c)

16) (b)

17) (c)

18) (d)

19) (a)

20) (d)

21) (c)

22) (a)

23) (a)

24) (b)

25) (b)

26) (c)

27) (b)

28) (a)

29) (b)

30) (b)

31) (a)

32) (b)

33) (d)

34) (d)

35) (b)

36) (d)

37) (d)

38) (a)

39) (b)

40) (c)

41) (b)

42) (a)

43) (d)

44) (b)

45) (c)

46) (D)

47) (c)

48) (a)

49) (a)

50) (c)

51) (c)

52) (d)

53) (c)

54) (c)

55) (a)

56) (c)

57) (b)

58) (a)

59) (d)

60) (b)
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MSA UPCAT Reviewer Free Download nilesh Main Forum 2 April 24th, 2018 09:16 AM
UPCAT Reviewer Book Free Download nilesh Main Forum 2 April 12th, 2018 12:22 PM
upcat faq nilesh Main Forum 0 January 23rd, 2016 10:36 AM
upcat kit nilesh Main Forum 0 January 21st, 2016 03:32 PM
top 50 upcat nilesh Main Forum 0 January 18th, 2016 08:51 AM
upcat pin nilesh Main Forum 0 January 13th, 2016 08:53 AM
upcat ay nilesh Main Forum 0 January 8th, 2016 12:34 PM
how to take upcat neetu Main Forum 0 January 7th, 2016 09:56 AM
upcat acet dlsucet ustet upcat ust entrance exam nilesh Main Forum 0 January 7th, 2016 08:08 AM
how to get my upg in upcat neetu Main Forum 0 January 4th, 2016 02:03 PM
upcat can only be taken once nilesh Main Forum 0 January 2nd, 2016 03:53 PM
upcat indie film download nilesh Main Forum 0 January 2nd, 2016 01:53 PM
upcat college of music upcat myths nilesh Main Forum 0 December 31st, 2015 03:26 PM
upcat bds nilesh Main Forum 0 December 31st, 2015 12:09 PM
when is upcat nilesh Main Forum 0 December 30th, 2015 08:19 AM
upcat results surname b upcat radar sweep neetu Main Forum 0 December 23rd, 2015 02:30 PM
upcat et nilesh Main Forum 0 December 9th, 2015 04:52 PM
university of the philippines upcat review philippines upcat reviewer apk nilesh Main Forum 0 December 7th, 2015 03:11 PM
feu vs up upcat nilesh Main Forum 0 December 2nd, 2015 08:21 AM


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5.5. The time now is 01:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.